Deset pasjih zapovedi

Mojemu gospodarju

01.Moje življenje je dolgo samo deset do petnajst let. Vsako slovo od tebe, kadar kam odideš, je zame bolečina. Prosim, premisli dobro o tem, preden me vzameš za svojega.

02. V pasjem svetu spoštujemo hierarhijo, vendar smo vsi partnerji , niti enega člana ne popredmetimo. Razosebljeni ne znamo živeti. Zato te prosim, če potrebuješ igračo, me ne vzemi.

03. Občutljiv sem in ranljiv. Karkoli mi narediš;  dobro ali slabo, se za vedno vtisne v mojo dušo. Ne jezi se name in ne kaznuj me z zaporom. Ti imaš svoje delo, prijatelje in zabavo… Jaz imam samo tebe.

04. Prosim te, pogovarjaj se kdaj z mano. Čeprav ne razumem besed, poznam tvoj glas. Iz barve glasu čutim tvoj odnos do mene, čutim tvojo dušo. Naj bo tvoj glas včasih namenjen samo meni. Zaupaj mi – to mi veliko pomeni.

05. Daj mi dovolj časa, da te spoznam, da ugotovim, kaj hočeš od mene.

06. Preden mi očitaš lenobo in bojazljivost, trdoglavost ali neumnost, pomisli – morda mi ni dobro zaradi neprimerne hrane, morda me mučijo travme iz preteklosti, morda mi je opešalo srce…

07. Preden me udariš, pomisli na to, da bi te s svojimi čeljustmi z lahkoto zgrabil za roko in ti jo zdrobil, vendar tega ne storim.

08. Spoštujem te kot “vodjo tropa”, vendar ne zahtevaj, da se popolnoma odrečem sebi.

09. Ko se postaram, skrbi zame. Tudi ti boš star.

10. Spremljaj me na moji zadnji poti. Ne izgovarjaj se, da tega ne moreš gledati, in ne “izgini”, dokler ni opravljeno…Veš, s teboj mi je vse lažje.

Ko me ne bo več, vzemi drugega psa, ki išče gospodarja. Ne boj se navezanosti in novega trpljenja. Z novim prijateljem podaljšuješ moje trajanje – vse je povezano

Comments are closed.